Förvandla loppisfynd med färg och bakpulver

Ingen har väl missat den stora hypen att måla med färg och bakpulver? Det kan, som ni säkert vet, vara lite trixigt att få färg att fästa på alla underlag men blandar man i bakpulver, eller bikarbonat som också fungerar, så blir konsistensen lite mer porös och får därmed bättre fäste. Häng med i mina steg-för-steg för enkel förvandling

Dela på facebook
Dela på Facebook
Erika Tunroth

Erika Tunroth

DIY

Hej och välkommen till diy- och inredningssidan här i Femenine!

Eftersom detta är min första artikel så tänker jag mig att en liten presentation är på sin plats. Jag heter Erika, fyller det magiska 40 i slutet av sommaren, och har som största hobby att diya, renovera och inreda. Jag jobbar inte med det till vardags men har det stora privilegiet att framöver få skriva om det och visa tillvägagångsätt med bilder här inne. Jag kommer att bjuda på sådant som förhoppningsvis inspirerar er. Allt från enkla till lite svårare diys med steg för steg, spännande loppisrundor, pyssel med barn och massa mer. Jag finns även på Instagram om ni vill följa mig där – @diybyerika.

Nu till det roliga! Ingen har väl missat den stora hypen att måla med färg och bakpulver? Det kan, som ni säkert vet, vara lite trixigt att få färg att fästa på alla underlag men blandar man i bakpulver, eller bikarbonat som också fungerar, så blir konsistensen lite mer porös och får därmed bättre fäste.

Häng med i mina steg-för-steg för enkel förvandling!

Mina loppisfynd

Steg 1

Blanda 2 delar valfri mängd färg (det fungerar med vilken sorts färg som helst. Jag har använt både vägg- och snickerifärg) med 1 del bakpulver.

Steg 2

Se till att det du ska måla är ordentligt rengjort. Då fäster färgen bättre. Jag har i princip målat på alla sorts ytor (det funkar till och med på glas) och så länge man inte utsätter det för vatten så håller det bra.

Steg 3

Beroende på hurdan yta man vill ha så kan man använda olika tekniker. Penseldrag blir mer framträdande när man målar med bakpulverfärg och det ger ett riktigt snyggt resultat. Jag brukar ibland även dutta med en tvättsvamp eller penselspets för att få en mer skrovlig yta. Som vanligt när det gäller diys så finns det inga rätt eller fel utan det är bara fantasin som sätter gränser.

Steg 4

Låt det torka noga innan du sätter i blommor, kvistar eller annat fint. Vill man så kan man spraya med ett lack efter det torkat för att få en ännu tåligare yta.

 

Nytt liv med bra färg

Hur ofta hittar man inte härliga fynd på loppis eller secondhand men som inte har den rätta färgen eller strukturen? Kanske är det en superfin vas i trendig form men den turkosa glansiga färgen kanske inte riktigt är ens stil. Testa det här med färg och bakpulver, ni kommer inte bli besvikna! Det är även ett roligt diy att göra med barnen. Dessutom giftfritt om man använder sig av sådana färger. Tänk bara på att inte diska det du målat utan torka i stället av det försiktigt med en lätt fuktad trasa. Blir det du målat alltför smutsigt framöver så är det ju enkelt att måla om igen!

Resultat

Färgen jag har använt till den här är väggfärgen Koala från Rusta. Jag har först målat med pensel för att få en bra täckning och sen duttat andra lagret med den fina sidan av en tvättsvamp. Den stora urnan är gjord i samma teknik.

Även här har jag använt färgen Koala från Rusta.

Här har jag använt två väggfärger (Industriell grå 5343 från Jotun och Silverpil 10 från Alcro) och försökt ge glaskaraffen en betongliknande känsla med hjälp av en tvättsvamp som jag duttat färgerna med. Vill man ha en skrovligare yta så är det bara att blanda i mer bakpulver.

Länk till Erika:

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..