Ingela valde bort alkoholen

Det är lätt hänt att det blir många bag-in-box under semesterveckorna. Att tacka nej till alkohol kan vara både svårt, krävande och påfrestande för det sociala umgänget. Varför vill du inte ha? Är du en partypooper? Kom igen nu – ett glas till maten bara, det är väl trevligt? Vi har pratat med Ingela Hjulfors Berg som är nykterhetscoach. Hon jobbar med att stötta dig som vill välja bort alkohol överhuvudtaget eller välja ett alkoholfritt alternativ.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Jenny Bergvall

Jenny Bergvall

Grundare

Hej Ingela!

Du har varit alkoholfri sedan 2016. Du är inte nykter alkoholist utan valde helt enkelt bort alkohol. Var det svårt?

Det är inte svårt att sluta dricka, det svåra är att fortsätta att inte dricka. Vi lever i ett samhälle där alkoholnormen är stark. Närmare 98 procent av alla svenskar över 18 dricker alkohol i mindre och större mängd. De som väljer bort alkohol helt är i minoritet. Men internationellt är det bara 40 procent som dricker alkohol överhuvudtaget. Men de dricker desto mer och de flesta återfinns i Västvärlden.

Varför tror du att det finns en sådan mentalitet kring alkohol att det är svårt att tacka nej?

Alkoholnormen är stark. Det är en slags vuxenrit som många tror att de måste genomleva för att bli vuxna och för att få vara med i gruppen. Grupptrycket kan vara starkt. Sedan så är vi impregnerade av alkoholindustrin av att alla viktiga händelser i livet måste firas med alkohol och livet är bara roligt med alkohol. I själva verket så stannar vår mentala utveckling upp från den dagen vi börjar dricka alkohol. Många som slutar dricka kan vittna om hur de känner sig som tonåringar igen och det är för att de börjar nysta i sitt bedövade känsloliv och blommar upp som de kraftfulla individer de är.

Ingelas alkoholfria favoriter:

Jag gillar alkoholfri bubbel gärna Le Petit Beret och Oddbird. Sedan gillar jag alkoholfri Martini med tonic, mycket gott.

Exotisk mocktail med citronsorbet

  • 1 kula citronsorbet
  • 1/2 urgröpt passionsfrukt
  • 1 1/2 msk färskpressad limejuice
  • Krossad is
  • 3 dl tonic water
  • Mynta
  • Citron
Gör så här:

Lägg sorbeten i botten av ett glas. Tillsätt passionsfrukt och limejuice. Fyll på med krossad is och tonic water. Rör om. Garnera med mynta & citron.

“Det är inte svårt att sluta dricka, det svåra är att fortsätta att inte dricka.”

– Ingela

Vad är ditt bästa tips till den som vill tacka nej men inte lyckas?

Det kan låta hårt men om du vet med dig att du har svårt att tacka nej så undvik att utsätta dig för situationer där det serveras alkohol.
Tacka vänligt men bestämt nej när någon vill bjuda dig på ett glas. Om du inte vill säga att du inte dricker så kan du säga att du kör bil, att du har sömnsvårigheter och vill inte förlora din skönhetssömn eller att du har ett viktigt uppdrag nästa dag som kräver att du är i toppform. Det är sånt som brukar respekteras.
Köp med dig eget alkoholfritt till fester så du har koll på vad du dricker. Det finns massor av goda alkoholfria alternativ i dag allt från alkoholfri öl, bubbel och alkoholfri Gin och Tonic. Våga prova. Många kommer att bli nyfikna och vilja prova också.

Många tycker att ett glas eller två tillhör vardagslyx och att alkohol är något man unnar sig. Vad säger du om det resonemanget?

Ett eller två glas i veckan är inte riskbruk. Riskbruk ligger på nio standardglas vin för kvinnor per vecka eller 1 1/2 flaska vin per vecka. Det låter kanske som det är ok att dricka upp till nio glas per vecka men faktum är att det inte finns någon säker gräns. All alkohol är farlig för hälsan. Vill du däremot dricka ett par glas för ditt välbefinnande är det upp till dig men drick inte för hälsan.

Hur bemöter man någon som försöker truga en eller tjatar när man tackar nej till alkohol?

Det beror på vilken situation det handlar om. Bestäm dig för hur du vill svara i förväg om någon försöker truga på dig alkohol så slipper du känna dig överrumplad. Fundera på hur du svarar om det är din chef, bästa vän, arbetskompisarna med flera som trugar. Var förberedd så fixar du det galant. Allt handlar om att bli mer medveten om vad som funkar bäst för dig.

Lycka till!

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..