Lars på Balderkliniken hjälper uppgivna svenskar

När vi uppmärksammade sköldkörtelproblematik och att många kvinnor tvingas finansiera sin egen vård (Vi Betalar Vår Egen Vård) hörde vi talas om en klinik i Norge, Balderkliniken. Dit reser många som upplever att de inte får adekvat vård i Sverige. Vi var nyfikna på att prata lite närmare med Dr Lars Omdal, som är specialist i allmänmedicin, funktionsmedicin och miljö- och näringsmedicin kring hur han behandlar sina patienter, och vad som skiljer sig mot traditionell sjukvård i Sverige. Hur kommer det sig egentligen att så många reser till vårt grannland för att söka vård?
Dela på facebook
Dela på Facebook
Jenny Bergvall

Jenny Bergvall

Grundare

Hur många svenskar är det som behandlas på Balderkliniken? Är det flest män eller kvinnor?

Det har kommit många svenska patienter till kliniken de senaste åren, eftersom fler och fler har fått upp ögonen för våra behandlingar av sköldkörtelpatienter. Många positiva erfarenheter från våran klinik har spridit sig i sociala medier. Periodvis måste vi säga nej till nya bokningar då alla läkare har långa väntelistor. Vi har inget exakt antal över svenskar vi behandlar, men det är hundratals patienter, troligen fler än tusen. Det är en del män som söker, men kvinnor framförallt. Ungefär 7-8 gånger fler kvinnor, men det är inte helt ovanliga siffror vid sköldkörtelproblem.

Vad kan man göra själv för att läka sin sköldkörtel?

Det här är ett viktigt tema och något vi fokuserar på med våra patienter, i tillägg till hormonbehandling. Det är viktigt att förstå de bakomliggande orsakerna till sköldkörtelsjukdom. Det handlar om att göra en positiv insats för vår egen kropp och själ, både fysiskt och mentalt, för vår egen livskvalitet och läkning. Viktiga ledord är när det gäller det fysiska är metabolism och immunsystem, kosthåll och fysisk aktivitet. Viktiga ledord när det gäller den mentala biten är avslappning, balans, god sömn, positiva tankar, goda relationer – i både familj och arbetsmiljö – och meningsfulla uppgifter.

Vad händer i kroppen?

Den vanligaste orsaken till sköldkörtelproblematik är att immunsystemet felreagerar och det blir en autoimmun reaktion. Vid låg ämnesomsättning invaderar immunceller sköldkörteln och skapar en inflammation som ställer till det i de finstämda cellmaskineriet. Det förstör gradvis hormonproduktionens kapacitet. Tillståndet kallas för Hashimotos Tyreoidit. 

Vid ultraljud på halsen ser man en förändring av sköldkörteln, och TPO-antikroppar är en markör på sjukdom med betydligt förhöjda värden.

Vid för hög ämnesomsättning lagrar immunförsvaret antikroppar som härmar TSH aktiviteten i sköldkörteln – det vill säga stimulerar mer hormonproduktion.  

 

Varför reagerar sköldkörteln så?

Ja, varför felreagerar immunsystemet? En stor fråga. Vi har inte alla svar idag, och det krävs fortfarande mer kunskap och forskning kring hur gener och miljöfaktorer påverkar. En hypotes är att moderniseringen som föregått i världen de senaste 100 åren har fört oss längre och längre bort från människans enkla, naturliga livsmiljö. Immunsystemet har genom tusen och åter tusen år av evolution blivit väldigt känsligt, och vi har förlorat den mikrobiotiska mångfalden vårt immunsystem behöver för att vara i balans. Sedan finns individuella variationer som påverkar som kosthåll, tarmflora, virus och infektioner, stress och psykiska faktorer. I tillägg har kvinnor lättare att drabbas eftersom månaderna efter en förlossning är en extra reaktiv fas för immunsystemet.

På vilket sätt skiljer sig dina behandlingsmetoder från den traditionella vården i Sverige?

På tre olika sätt. Hur vi möter våra patienter – med både hjärnan och hjärtat – och försöker förstå hela människan och historian bakom. Vi sätter av god tid (90 minuters konsultation vid första mötet) till att lyssna, till att verkligen se patienten, se symtombilden och etablera en teamwork-relation mellan läkare och patient. Tillsammans jobbar vi för att uppnå bästa möjliga livskvalitet och hälsa.

Vi söker helheten – i tillägg av grundliga analyser av det medicinska tillståndet, tittar vi på andra aspekter, både fysiska och mentala. Eftersom vi söker helheten får vi större chans att förstå vad som är vad i patientens symptom, man kan säga att vi får en karta som täcker en större del av terrängen. Därför kan vi bli mer exakta i vår behandling.
Sedan är det själva behandlingen, med en mer omfattande provtagning inkluderat. Min mening är att T4+T3 behandling i kombination är en bättre hormonbehandling än den som varit vanligast de senaste 50 åren – nämligen bara T4 behandling.
Det här är en pågående diskussion och vi måste fortsätta kontrollera kliniska studier för att få säkra data kring vad som är bäst. Min egen kliniska erfarenheten – som sträcker sig över mer än 20 år – är att många som har fortsatta symptom får det markant bättre på en kombinationsbehandling. Många vittnar om att de känner hur hjärnan börjar fungera igen, humöret lättar och lusten och orken är tillbaka. Bland läkare både i norden och internationellt är vi de med störst erfarenhet av NDT-behandling.

För alla människor gäller det att ha en frisk metabolism – och här är muskelmassa viktigt för att förbränningen och energiomsättningen ska vara effektiv. Hormoner som påverkar ämnesomsättningen är spelare i ett större lag som reglerar metabolismen, så det är viktigt att ge kroppen rätt förutsättningar för att det ska fungera så effektivt som möjligt. 

Vad är ditt råd till den som precis fått blivit diagnostiserad med sköldkörtelsjukdom?

Försök etablera bästa möjliga relation med din läkare. Du är helt beroende av att din läkare har kompetens, lyssnar och bemöter dig med respekt. Läkaren ska jobba för att hitta bästa möjliga behandling för just dig, och vid behov ska du remitteras till en specialist.
Sätt dig in i din sjukdom. Patientföreningar har sidor på nätet som ger mycket information. Det är viktigt att kunna lite om provsvar, och lite om fler behandlingsmöjligheter, så det är lättare att förstå om din behandling fungerar och om ska fortsätta följa den. Det är viktigt att veta om din diagnos verkligen är korrekt eller om dina symptom egentligen handlar om annat än sköldkörteln. En del patienter börjar med medicinering, men diagnosen är egentligen helt felaktig.

Var oberservant på att det finns massor av information på Internet som inte nödvändigtvis ger ett balanserat intryck av verkligheten, och en hel del påståenden som är direkt felaktiga.
Ta god hand om dig själv! Fem viktiga förutsättningar för hälsa är bra kost, fysisk aktivitet, avkoppling, god sömn och psykisk balans. Försök förstå att hälsa handlar om mer än bara sköldkörtelhormoner, och att det vanligtvis inte är så enkelt som att sköldkörteln är skyldig till alla dina symptom.

Varför är kvinnor överrepresenterade i sjukdomsstatistiken?

Som nämnt tidigare är autoimmuna tillstånd, Hashimotos och Graves sjukdom, den vanligaste bakgrunden för både hög och låg ämnesomsättning, och de här sjukdomarna är 5-10 procent vanligare hos kvinnor. Varför reagerar kvinnors immunförsvar hårdare än mäns? En hypotes är att kvinnor har två X-kromosomer, och män har XY. X-kromosomer är viktiga för immunreglering, så det kan vara så att två X-kromosomer ger en större risk för autoimmuna sjukdomar.

Hur blev du intresserad av holistisk hälsa och vad är drivkraften för Balderkliniken?

Sedan studietiden på 90-talet har jag varit intresserad av holistisk hälsa och naturmedicin. Jag kände redan då att det var en hel del fundamentala delar som fattades i konventionell vård, både när det gällde att se hela människan och perspektiv på behandling. Sedan min ungdom har jag varit intresserad av gammal kinesisk filosofi, och grundläggande principer som Tao, Yin och Yang. Jag blev tidigt intresserad av endokrinologi som handlar om komplexa interaktioner mellan olika system i kroppen. Jag studerade kinesisk medicin parallellt med min läkarutbildning. Balderkliniken blev ett bollplank för mig efter studietiden, en plats där jag kunde utveckla ett helt unikt koncept med hälsa som helhet.
2001 var vi på konferens i USA och fick höra om Armour Thyroid, den mest kända NDT-medicinen, körtelextrakt från djur som innehåller både T4 och T3. Jag började prova försiktigt på lite enklare hypotyreos patienter när jag kom tillbaka till Norge, och många av dem mådde så uppenbart mycket bättre än på Levaxin. Tids nog blev jag uppmärksammad av patientföreningen för sköldkörtelsjukdom och de hyrde in mig för att hålla föredrag. Patienterna strömmade in, och min egen kliniska erfarenhet ökade, och med tiden har vi utvecklats till vad vi är idag.

Länk till Balderkliniken:

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..