Mensvärk


Mensvärk, eller dysmenorré, är väldigt vanligt och för de flesta är mensvärken som jobbigare första dagen/dagarna och beror på livmoderns sammandragningar som orsakas av ett ämne som heter prostaglandiner. Hur mycket mensvärk man har kan variera från kvinna till kvinna eftersom antalet prostaglandiner kan variera. Du kan även få andra besvär såsom illamående, trötthet, yrsel eller huvudvärk eftersom prostaglandinerna kan påverka även andra delar av kroppen.
Katarina Svensson

Katarina Svensson

Barnmorska

Behandling mot mensvärk:
  • Rörelse
  • Receptfria värktabletter: Anledningen till att receptfria värktabletter (främst NSAID-preparat såsom Ibuprofen) kan hjälpa mot mensvärk är att de verkar hämmande på utsöndringen av prostaglandin.
  • En del använder ett hormonellt preventivmedel, inte bara för att förebygga risk för ofrivillig graviditet, utan även för att minska mensvärken. Främst de kombinerade metoderna (p-piller, p-plåster och p-ring) rekommenderas.
  • Icke medicinska behandlingar som kan fungera är akupunktur och TNS-apparat

Många upplever mensvärk varje månad och en del behöver till och med stanna hemma från skola eller jobb några dagar varje månad. Om du har så kraftig mensvärk att du inte kan leva som vanligt trots att du använder receptfria läkemedel kan det vara så att du har endometrios.

Källor:Janson P-O, Janson P-O, Landgren B-M. Gynekologi. 2:1. Lund: Studentlitteratur AB; 2015.


Borgfeldt C, Åberg A, Anderberg E, Andersson U-B. Obstetrik och gynekologi. Upplaga 4:3. Lund: Studentlitteratur AB; 2010.

https://www.1177.se/Dalarna/sjukdomar–besvar/konsorgan/mens-blodningar-och-flytningar/mensvark/

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..