Vad är PCOS?

PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och innebär att du har många äggblåsor på den ena eller båda av dina äggstockar, oftast i kombination med en förhöjd nivå av testosteron jämfört med östrogen och progesteron i kroppen. Östrogen och progesteron är inblandade i menscykeln och en förhöjd halt av testosteron gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska kunna bli en ägglossning. De flesta upptäcker att de har PCOS i samband med att de försöker bli gravida utan att bli det.
Katarina Svensson

Katarina Svensson

Barnmorska

Anledningen till att man med PCOS kan ha problem med att bli gravid är troligen att man sällan eller aldrig har någon ägglossning. Ca 10 % av kvinnor i fertil ålder tros ha PCOS. Det är inte helt klarlagt varför en del får PCOS, men det verkar finns en viss ärftlighet.

Du kan ha ett eller flera av dessa symtom:

  • Sällan eller aldrig mens
  • Kraftig kroppsbehåring, till exempel på ansiktet,bröstet, magen och låren
  • Finnar
  • Svårt att bli gravid
  • Nedstämdhet
  • Minskad sexlust
  • Lätt för att gå upp i vikt

Du kan ha PCOS utan att ha några symtom!

Symtomen kan även variera. 
Om du har mens färre än fyra gånger per år, du upplever att du har fått mer behåring på kroppen jämfört med tidigare eller har svårt att bli gravid bör du ta kontakt med en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral. Det finns olika typer av behandlingar beroende på vilka symtom du har, men det är vanligt att man får ett läkemedel som minskar mängden testosteron i kroppen.

Om du vet om att du har PCOS och vill bli gravid, ta kontakt med en gynekologisk mottagning. Du ska alltså inte behöva ha försökt i ett år att bli gravid för att få hjälp! Eftersom man har en stor mängd ägg när man har PCOS brukar det oftast gå lätt att få igång ägglossningen, oftast med hjälp av läkemedel. Personer med PCOS har lättare än andra att bli gravida genom IVF, de har också generellt lättare att bli gravida senare i livet eftersom de har en större mängd ägg. Det är vanligare att de som har PCOS kommer in i klimakteriet senare än de som inte har PCOS.

Källor:

Janson P-O, Janson P-O, Landgren B-M. Gynekologi. 2:1. Lund: Studentlitteratur AB; 2015.


Borgfeldt C, Åberg A, Anderberg E, Andersson U-B. Obstetrik och gynekologi. Upplaga 4:3. Lund: Studentlitteratur AB; 2010.

https://www.1177.se/Dalarna/sjukdomar–besvar/konsorgan/livmoder-och-aggstockar/polycystiskt-ovarialsyndrom–pcos/


https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/gynekologi-obstetrik/pcos-polycystiskt-ovarialsyndrom/

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..