Vi betalar för egen vård

8 av 10 som behandlas för sköldkörtelproblematik är kvinnor. Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln har blivit en folksjukdom. Den snabbaste ökningen sker bland yngre, och mellan 2006-2019 fördubblades antalet behandlade, enligt Sköldkörtelförbundet.

Hur är det att leva med sköldkörtelproblematik? Vi ställde frågan och svaren vi fick är hjärtskärande. En vård som saknar kompetens, felmedicinering och feldiagnoser hör till vardagen för den som drabbas.

Bakom varje kvinna på bilden finns en lång, tragisk och ofta komplicerad vårdhistoria. Vad de alla har gemensamt är att de har gett upp hoppet om hjälp och vänder sig mot privata aktörer för att finansiera sin egen vård.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Jenny Bergvall

Jenny Bergvall

Grundare

“Jag betalar privat för att få rätt vård. Vårdcentralen tycker att jag är en tjatkärring.” – Lena

Kvinnokroppen är ett finstämt maskineri. Ungefär som en stråkorkester, med fioler, violiner, cello och kontrabas. På framsidan av halsen sitter en liten körtel, formad som en fjäril, som på många sätt fungerar som själva dirigenten.

Sköldkörtelns hormoner påverkar nästan alla kroppens funktioner, allt från ämnesomsättning till fertilitet, men ändå, i förhållande till hur den påverkar (kvinno)kroppen finns det skrämmande lite kunskap.

2019 behandlades var tionde kvinna över 20 år för hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. Förutom symtom som frusenhet, ångest, koncentrationssvårigheter och förändring i ämnesomsättningen kommer sjukdomen med en förlamande trötthet som gör att många aldrig mer kan återgå till arbete. Andra blir deprimerade och långtidssjukskrivna av att försöka göra sig hörda när ingen lyssnar.

Om din kropp en dag helt plötsligt blev ett fängelse – hur mycket skulle du betala för att kunna ta dig ut? När din vårdgivare varken vill, eller kan, ge dig svaren. Skulle du stå kvar i fängelset och slå tärningen en gång till, som i Monopol, och hoppas på tur? Kanske träffar du en annan läkare nästa gång? En bättre? Kanske någon som lyssnar på dina symtom och sätter sig in i din situation? Som medicinerar dig rätt?
Eller kanske inte.
Skulle du ha vågat chansa om det gällde ditt liv, din hälsa, din familj, dina barn?

Idag finns det gott om privata vårdaktörer som erbjuder kompletta sköldkörtelprovtagningar. Under 2019 omsatte ett av de största labben 54 miljoner kronor.

För många är det räddningen. Det enda alternativet när de förvägras provtagning på vårdcentralen och viftas bort som irriterande flugor. Förstörda kvinnoliv är uppenbarligen en lukrativ affärsidé.

Idag, den 25 maj, är det internationella sköldkörteldagen. Jag vill belysa det. Prata om det. Uppmärksamma den bristfälliga kunskapen kring kvinnokroppen.

Framförallt vill jag belysa det faktum att många kvinnor idag får finansiera sin egen vård. Betala för att få hjälp. Betala för att kunna fortsätta leva.

Att behöva göra det i ett av världens mest jämställda länder kan inte formuleras som någonting annat än ett misslyckande. Jag kräver att kvinnosjukdomar får en given plats på dagordningen och slutar nonchaleras och förminskas.

För att betala till den vårdapparat som du sedan inte har möjlighet att nyttja när du blir sjuk, är ju ungefär som att köpa tårta till någon annans födelsedagskalas utan att bli bjuden.

I nästa nummer som kommer den 1 juni fortsätter vi granska sköldkörtelvården. Prenumerera på vårat nyhetsbrev nedan eller registrera dig som användare.

 

#vibetalar

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..