Checklista för barnsäker surf

På sommaren ökar inte bara sol och bad-timmarna, utan i många familjer även skärmtiden. Här kommer en checklista för dig som förälder och några saker att tänka på för att ditt barn ska vara tryggt på nätet.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Femenine
Femenine

Checklista

 • Håll koll på vem ditt barn pratar och chattar med

  Vem står bakom profilnamnet och bilden? Är det någon ditt barn känner? Om inte - var vaksam. Nätgromning är ett begrepp som beskriver processen när en vuxen person försöker skapa ett vänskapsband med ett barn för att få barnets förtroende och tillit, för att kunna utnyttja barnet sexuellt, antingen med bilder, webbkamera eller genom att arrangera ett fysiskt möte. Vem är det som vill ha kontakt med ditt barn och varför?

 • Låst konto

  En funktion som finns på de flesta sociala medier. Ett låst konto innebär att någon måste skicka en förfrågan för att kunna börja följa eller chatta med ditt barn. Kom överens om att bara acceptera förfrågningar från familj och vänner.

 • Internet-vett

  Det är ingen skillnad att uttrycka sig på internet eller i verkligheten. Se till så att ditt barn är införstått i att det aldrig är okej att kommentera elaka saker eller mobba någon i grupper på sociala medier.

 • Öppna för dialog och ställ frågor

  Vem chattar du med, vad pratar ni om? Visa intresse för vad ditt barn gör och med vem.

 • Behåll kläderna på

  Prata med ditt barn om integritet och förklara att det aldrig är okej att lägga ut lättklädda filmer eller bilder varken på sig själv eller andra.

 • Följ åldersgränserna

  TikTok har 13års-gräns, men appen begär aldrig att det ska bevisas av användaren. Var tydlig med att åldersgränser finns av en anledning och att det inte spelar någon roll om ”alla andra får”. TikTok, vars största målgrupp är barn under 16 år, är en magnet för pedofiler. I februari 2019 fick de böta 5,7 miljoner dollar för bristande säkerhet för barn.

 • Var lyhörd kring förändringar

  Vill ditt barn inte visa eller berätta vem den pratar med? Upplever du ett annat beteende, förändringar i umgänge, skola eller mobilanvändande? Var vaksam på signaler som kan innebära att ditt barn mår dåligt eller blir utsatt.

 • Prata om risker på Internet

  Att inte informera ditt barn om risker som finns på nätet är inte att skydda - tvärtom blir barnet ännu mer utsatt och är helt utan verktyg om något skulle inträffa. Berätta att det finns människor som gör dumma saker på nätet (precis som i verkligheten!) och att du vill veta om någon som inte känner ditt barn söker kontakt. Understryk vikten av att det aldrig är barnets fel. Att bli manipulerad eller lurad av en vuxen är aldrig ett barns fel oavsett vad den skickat, sagt eller gjort.

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..