Pia blev sjuk i 17 år av sina bröstimplantat

Pia Bodelson beskriver sitt liv som ett aktivt familjeliv. Med intressen som träning, hälsa och umgänge med familj och vänner levde hon som vem som helst, men för 17 år sedan förändrades allt. Då opererade hon in silikonimplantat i brösten och sedan dess har hon varit kroniskt sjuk. Efter många olika turer hos läkaren – där ingen förstod sig på hennes ospecifika symptom – bestämde hon sig för att operera ut implantaten, en så kallad explant. Då upptäcktes ett hål i det ena implantaten som läckt ut silikon i kroppen.
Femenine
Femenine
Dela på facebook
Dela på Facebook

Namn: Pia Bodelson
Ålder: 48 år
Yrke: Personlig assistent
På fritiden: Umgås med familj och vänner, tränar och njuter av barnbarnen.

Efter två täta graviditeter kände hon sig missnöjd över sina bröst.
– Jag tänkte att, varför inte göra något åt saken när möjligheten finns?

Hennes bröstförstoring var ett övervägt beslut, något hon tänkt över länge och vid konsultationen kände hon sig väl införstådd i ingreppet och vad det innebar. Men det var aldrig någon som informerade henne om riskerna.
– Jag fick bara höra att silikonimplantat idag var av allra högsta kvalitét.

Enorm klåda, nässelutslag, vattenblåsor, koncentrationssvårigheter, järnbrist och kronisk smärta är några av de symptom Pia lidit av.
– Jag hade sådan mjölksyra i armarna att jag var tvungen att vila när jag tvättade håret eller hängde tvätt, berättar hon.

Kroppen var helt slut. Ögonvitorna gulnade, håret gick av hon blev känslig för både ljus och ljud. Pia fortsatte att söka vård, men kopplade aldrig ihop symptomen med implantaten.
– Jag åkte in akut för bröstsmärtor, men de hittade ingenting. Läkaren misstänkte att jag hade lungsäcksinflammation då jag hade ett sådant tryck över bröstet som strålade upp mot luftstrupen. Jag var livrädd för att somna för jag trodde aldrig att jag skulle vakna igen.

Pia remitterades till gyn där hon fick göra ultraljud av njurar, lever, urinblåsan och buken, men det enda som avvek var förhöjda infektionsvärden.
– När jag hade sovande jour på jobbet brukade jag skicka tre hjärtan som SMS till min man och mina barn, om jag skulle dö under natten. Det var fruktansvärt.

2013 bytte hon implantat, något som gjorde allting ännu värre. 2014 blev hon sjuk i giftstruma, en autoimmun sjukdom, som nästan kostade henne livet.
– Det är ett vanligt fenomen har jag förstått nu, att ett byte startar en reaktion i kroppen när alla gifter som sitter i implantaten skakas om.

När hon vaknade upp ur narkosen efter operationen fick hon en chock.
– Brösten var större än vad jag önskade, men kirurgen sa att jag hade för fin byst för att göra ett lyft och att det skulle vara bättre att sätta i lite mer för ett ”naturligare intryck”. Men hur mycket det var avgjorde han under operationen.

Pia blev allt sämre. Hon sökte återigen vård på vårdcentralen. Av en slump började hon samtidigt söka runt på Internet efter förklaringar, och hittade till Facebook-gruppen Breast Implant Illness Nordic, där kvinnor delar med sig av sina egna erfarenheter kring silikonimplantat. För Pia öppnade sig en helt ny värld; många i gruppen hade liknande symptom och värkproblematik.

– På vårdcentralen träffade jag en jättegullig läkare som bekräftade att det kunde vara mina implantat som gjorde mig sjuk. Då hade jag redan bestämt mig och bokat tid för för att ta ut dem.

Pia valde att gå till Strandkliniken och Dr Oya. Hon är en av få kirurger som erbjuder enblock, som det kallas när man opererar ut implantaten och kapslarna i ett stycke.
– För mig fanns det inget annat alternativ, jag ville bara ta ut allting som uppenbarligen gjorde mig så sjuk. På slutet var det så illa att jag grät varenda dag.

Vid explantationen upptäcktes det att ett av Pias implantat spruckit, och läckt sillikon ut i kroppen. Dessutom hade ett av implantatfickorna klättrat upp ovanför nyckelbenet.

– Många kvinnor har bröstimplantat och jag vill inte komma med några pekpinnar, men jag vill informera om att man faktiskt kan bli allvarligt sjuk – och om man får symptom måste man vara uppmärksam på sambandet. Jag önskar att jag förstått tidigare, men för mig tog det 17 år.

Förutom tid som hon aldrig får tillbaka har Pia betalat mycket pengar för sina bröst. Totalt, för båda implantaten och explantationen har hon betalat 130 000 kronor.

– Såklart önskar jag att jag aldrig satt in implantaten från första början. Men explantationen har varit värd varenda krona, redan när jag vaknade ur narkosen så kände jag att det var annorlunda, enklare att andas och trycket över bröstet var borta.

Pia känner en stor sorg över alla år hon missat, men försöker att vara positiv och fokusera på sin läkning.
– Jag skulle vilja avråda alla kvinnor som funderar på bröstimplantat – för är det värt att offra din hälsa, och kanske stora delar av ditt liv, för ett par snygga bröst? Går man i tankarna på implantat så måste man jobba på sin självkänsla, inte operera brösten.

Breast Implant Ilness
På svenska fattas det en benämning för tillståndet och ännu är det inte en vetenskaplig diagnos. Men i stora Facebook-grupper vittnar flera hundratusentals kvinnor om svåra biverkningar och symptom efter bröstoperationer, av både silikon och koksaltsimplantat.

Vanliga symptom:

 • Hjärndimma
 • Håravfall
 • Depression och ångest
 • Utslag
 • Sömnproblem
 • Hormonella störningar
 • Autoimmuna symptom
 • Ledvärk
 • IBS
 • Röda eller gula ögonvitor
 • Torr och dålig hy
 • Värkproblematik i leder, rygg och nacke
 • Smärta över bröstet
 • Sämre immunförsvar

Vad innehåller silikonimplantat?
Giftiga kemikalier och tungmetaller i silikongelé är kända för att störa det endokrina systemet. De är inflammatoriska, cancerogena och påverkar både immunsystem och tarmflora.

Här hittar du Pia:

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..