Therese och hennes man har haft sex 1000 dagar i rad

Therese Mabon har två söner och en hund. Om vi ska fortsätta prata i siffror är hon 52 år gammal och har haft sex med sin make sedan snart 30 år 1000 dagar i streck. Som sex och relationscoach verkar hon för ett öppnare klimat kring sex och kvinnlig lust. I Femenine berättar hon varför sexlivet är bäst efter 50, varför sex borde prioriteras framför en ny serie på Netflix och hur du kan, genom hormonella påslag, avsluta din stresscykel genom en stunds njutning tillsammans med din partner. Hur gör man för att hålla gnistan vid liv efter ett helt liv tillsammans? Och vad är det viktigaste för en hållbar relation?
Femenine
Femenine
Dela på facebook
Dela på Facebook

Therese Tess Mabon, 52, är coach inom relationer, sex, personlig utveckling.

Jag driver podcasten The Lovers tillsammans med min make med parcoaching, relationsapp, podcast, parkurser. Är även verksam som ledarutbildare, mindfulnessledare, psykisk hälsa-instruktör och mentor.

Jag har varit tillsammans med Hunter i snart 30 år. Är mamma till två söner. Hundägare. Bor i Stockholms innerstad. Om jag inte jobbar eller umgås socialt med familj och vänner, så skriver jag blogginlägg på min hemsida, skulpterar i lera, stickar, tränar, dansar eller hänger på kolonilotten.

Jag längtar tills vi alla vågar visa mer av oss själva, både inför sin partner, sig själv och resten av världen, till en värld utan dömande och skam.

Du jobbar som både relations och sexcoach. Vad gör du egentligen i ditt jobb? Hur ser ett besök hos dig ut?
– När jag träffar klienter som vill bli coachade av mig så sker det ofta utomhus på walk and talks. Under mina 8 år som coach har jag mött många klienter som kontaktat mig för att få hjälp privat eller genom sitt arbete.
Att kalla mig relationscoach är något som gör att det blir tydligare från start att det är utgångspunkten i coachingen.

Vad är ditt fokus? Relationen till sig själv eller till andra?
– Jag hjälper klienter både i relationen med sig själva, samt i första hand med sin partner eller familj – men det kan även handla om relationen med en chef eller kollega.

Fotograf: Sandra Bosdotter

Sexcoaching då? Man föreställer sig ett riktigt pinsamt, avklätt möte, men det stämmer inte riktigt?
– Sexcoaching sker på precis samma sätt. Ofta på en promenad där vi pratar.
I rörelse är det ofta lättare för människor att prata och öppna upp sig. Jag skapar en trygghet i mitt icke-dömande förhållningssätt så att allt som sägs känns tryggt och okomplicerat att prata om.
Självklart finns det möjlighet att även träffas digitalt.
Vi ses regelbundet med allt ifrån en träff per månad, eller med kortare intervall som en gång i veckan. Allt utifrån klientens behov och längtan efter sitt önskade läge.

Du är väldigt öppen med erat sexliv. Blir du aldrig generad?
– Jo, det blir jag absolut. Men jag delar inte med mig av allt. Inte detaljer särskilt ofta. Mest berättar jag ju om att jag har lust till sex och gillar sex. Det är ju inget jag tycker att vi ska behöva skämmas över. Det är en naturlig drift och inget som någon ska behöva få känna sig generad över. Jag jobbar för att det ska bli ett öppnare klimat och mer tillåtet att visa denna sida av sig själv.

Ni har haft sex med varandra i 1000 dagar i rad. Varför är det så viktigt för er att fortsätta utforska varandra och eran sexualitet tillsammans?
– För oss är vårt sexliv just nu det bästa vi någonsin haft. Och när sexet är bra, då vill man ju ha mera. Så är det för oss och säkerligen för många andra. Många säger ju att man har just sitt bästa sex efter man fyllt 50 och där kan vi bara instämma. Och att just få utforska med sin partner sedan många år, där vi känner varandra utan och innan, och ändå vara nyfikna och utforska tillsammans blir ett verktyg att fördjupa vår relation ännu mer.

Småbarnsår, stress, mycket på jobbet, trött, ont i huvudet, ny serie på Netflix.. Det finns många anledningar till att inte orka med sitt sexliv. Varför tycker du att man borde prioritera det?

– Jag menar att sexet ska komma först. Visst måste även småbarn få sin tid, men missa inte att ta tillvara på de stunder som ni kan. Serien på Netflix finns faktiskt kvar. Mycket på jobbet – ja, men en stund sex och njutning tillsammans kan ge dig kraft att orka mer, samtidigt som det ger dig ett hormonpåslag som får din stresscykel att avslutas. När oxytocinet flödar i kroppen efter orgasmen så finns det inte plats för kortisolet, ett av stresshormonen.

Om man har dåligt samvete för att tiden och orken inte räcker till?
– Det är oerhört viktigt att förstå att detta som man är i just nu är en period, det är inte hela livet och ge er själva lite mer acceptans till att sexlivet just nu kanske inte är ert viktigaste, men ge inte upp det. Förstå att ni ska jobba vidare och investera tid och kraft i varandra för en långvarig, hållbar relation, även om ni just nu har andra saker som upplevs viktigare.

Varför är det så tabubelagt att prata om kvinnlig lust tror du?
– För att kvinnor använder det för att trycka ner andra kvinnor. För att män vill behålla platsen som de som får ta för sig. För att religionen/kyrkan använt detta som ett maktmedel.
Det går så långt tillbaka i våra normer och kulturer att det kommer att ta tid att vända till ett öppnare samtalsklimat om lust.

 

Vad kan man själv göra för att uppmuntra till ett öppnare samtalsklimat?
– Mitt första förslag är att börja med sin inre dialog, dels att inte känna tabu kring sin egen lust och njutning och kåthet, dels att vara uppmärksam på sig själv att jag inte dömer eller bedömer någon annans uttryck till lust, njutning, kåthet. Självklart utan att gå över andras gränser, men för att var och en inte ska behöva skämmas för hur man har lust till vem och vad.

Vad tycker dina tonårsbarn om ditt yrke och din öppenhet kring sex?
– Mina barn vet att jag som person har många olika värdefulla kompetenser i mig. Som mamma, som lärare, som VD, som hustru, som coach, som väninna, som dotter, som syster. När både jag och min make är med i det offentliga rummet berättar vi för våra barn och ber om deras åsikt. Det är inget vi hemlighåller eller på något sätt gör i skymundan. Vi kan ha otroligt fina samtal kring relationer och öppenhet. Däremot pratar vi inte mycket om sex. Jag skulle säga att alla som känner mig vet att den kraft jag har kring att vara ärlig, sann, autentisk och i den mån det behövs, vara modig, vet att dessa är drivkrafterna som för mig framåt. Att det just nu handlar en del om sex är inte det viktiga. Det viktiga är snarare att inte göra avkall på den människa jag är. Att få visa upp hela mig, mitt i klimakterieångest eller sexlust, eller mitt skapande i keramik – det är det viktiga. Inte att behöva förminska en eller flera sidor i mitt liv.

Ni säger att ni är i erat fjärde äktenskap med varandra. Vad betyder det?
– Ja, det är ett uttryck vi lånat från en av våra husgurus, Esther Perel. https://estherperel.com
Hon menar att människan inte är monogam i ordets rätta bemärkelse, utan att människan i stunden har en partner. Vi har gjort tydliga val i våra olika perioder i livet som vi gärna kallar våra olika äktenskap. Idag är vi i äktenskap fyra. Där vi värdesätter tiden tillsammans, prioriterar vi:et, har mycket tid för sex och njutning, men även för fritid och skratt. Inte alls mycket omhändertagande alls, vare sig av självständiga barn eller äldre släktingar.

Vad är det viktigaste för en hållbar relation, tycker du?
– Att uppskatta sin partner varje dag. Att se positivt på sig själv, sin partner och livet. Det kräver stor ansträngning. En uppskattning kan vara oerhört liten. Det kan vara en extra lång kram, en kyss som är minst 6 sekunder, ett ögonkast som möter ens partners blick. Eller uppskattning genom att säga något, röra vid din partner, överraska då och då, boka dejter, ha sex före semestern, inte bara hoppas på att ha mycket sex under semestern. Gör er relation till er gemensamma hobby som ni investerar i. Våga vara nybörjare tillsammans, prova något nytt som ingen av er gjort tidigare. Se din partner med nya ögon, kanske när han eller hon är i sitt esse i sin hobby, sport, eller på jobbet.

“Gör er relation till er gemensamma hobby som ni investerar i”

Vi är ett par i 50års-åldern som nästan aldrig har sex. Det finns varken gnista eller ork. Vad ska vi göra?
– Har du lust till dig själv? För mig är det där nyckeln finns. Att känna en glädje och lust över att vara i sin kropp och i den person du är. Och när du då möts av din partner som är lika glädjefylld i sin kropp och lust till sig själv, då är det inte svårt att finna lust och attraktion till varandra. Att nå dit kan dock vara svårt på egen hand och här kan jag hjälpa till i min roll som coach. Förutsatt att du och ni vill ta stegen för att nå till livslust och lust igen. Arbetet måste börja inom dig – behöver du hjälp, kontakta mig.

Vad är ditt råd till den som är missnöjd med sexlivet i sin relation?
– Prata med din partner. Det är många par som hamnar i ett slags sex av överblivna rester. Ni har kanske inte haft ett samtal på länge om vilken slags sex som du eller din partner vill ha. Eller så har ni kanske inte undersökt vilken slags sex ni båda vill ha. Prata med varandra. Undersök om ni båda känner likadant – alltså om läget just nu inte är som ni vill eller önskar. Om båda känner likadant finns många möjligheter till förändring.

Therese tipsar:

Utforska tillsammans.
Lyssna exempelvis på vår Poddsäsong 3, där vi pratar om sextips, utan att egentligen prata om sex, men mer hur du tillsammans med din partner kan få en nystart i samtalen, utforskandet, nyfikenheten, och delandet av sexfantasier.

Samtala om sex!
Sexlivet blir ju aldrig bättre av att vara tyst. Genom samtal, icke-dömande sådana, och eventuellt med hjälp av en coach, ta er in på ämnen som ni kanske inte berört tidigare. Vi tar er gärna till ett läge där ni inte längre enbart har överblivna rester att välja på utan hela sexbuffén.

Här hittar du Therese:

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..