Älskade plåtmat!

Finns det något bättre än mat på plåt som tillagar sig själv i ugnen medan du gör annat? Här har du tips på några plåtfavoriter att dra fram som ess ur rockfickan så du kan sätta dig ute och njuta av solen istället!
Femenine
Femenine
Dela på facebook
Dela på Facebook

Tacoplåt

Tacoplåt

Man kan äta mjukt bröd, hårt bröd, sallad, inget bröd – men visste du att man faktiskt kan äta fredagstacos direkt från plåten? För dig som aldrig gjort det förut vill jag (ödmjukt) påstå att det här receptet kommer förändra ditt liv föralltid.

800 g sötpotatis
400 g kokta svarta bönor, sköljda
70 g naturella cashewnötter
1 tsk salt

Kryddmarinad
1 msk sambal oelek
3 msk neutral olja
1 lime, pressad saft
1 msk mald spiskummin
2 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver

Till servering
2 salladslökar, strimlade
0.5 kruka färsk koriander
2 msk sesamfrön
2 dl gräddfil
380 g tortillabröd
1 lime, i klyftor
Guacamole

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär i ca 1 cm stora tärningar. Lägg potatis, bönor och grovhackade nötter på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt med allt på plåten. Bred ut ordentligt över hela plåten och salta. Rosta mitt i ugnen tills potatisen är mjuk, 20–30 min. Rör gärna om på plåten efter halva tiden.

3. Strö salladslök, koriander och sesamfrön rätt på plåten över potatisen. Klicka på guacamole och gräddfil. Servera med varma tortillabröd och limeklyftor.

Grekisk pytt i panna

Grekisk pytt i panna

Gott antingen som lunch eller middag, och garanterat en favorit till matlådan dagen efter!

400 g fläskfilé
1/2 dl soja
1 msk riven ingefära
1 msk sambal oelek
800 g potatis
1 – 2 rödlökar
1/2 dl olivolja
2 röda paprikor
100 g fetaost
12 soltorkade tomater
1 dl
svarta oliver
salt och peppar
tzatziki

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C.
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera i ca 30 minuter.

2. Skär potatisen i klyftor. Skala och skär rödlöken i klyftor.
Lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 20 minuter.

3. Tillsätt lök och avrunna köttstrimlor till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter.

Kärna ur paprikorna och skär i tunna ringar. Ta ut plåten och fördela paprika, smulad fetaost, soltorkade tomater och oliver över. Salta och peppra.
Servera med tzatsiki!

Ungspannkaka

Halloumipytt

Halloumipytt

  • 50 grumsvarmt smör
  • 35 g valfria frysta örter t ex dill, persilja eller basilika
  • 1 liten blomkål
  • ca 1 kg potatis
  • 3 små morötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i bitar och placera på en klädd plåt. Om du inte orkar skala (du är förlåten eftersom det är semester) så se till att skölja ordentligt.
Ringla över olivolja, salta och peppar och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Örtsmör
50 gram smör
Örter efter smak, dill, persilja eller basilika.

Gör så här:

1. Blanda örtsmöret med grönsakerna från ugnen. Rosta ytterligare 5-10 minuter tills de får fin färg.

Senapskräm med äpple

  • 1/2 grönt äpple
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

1. Krama ur så mycket vätska du kan med händerna från det rivna äpplet och blanda sedan med creme fraiche, senap, salt och peppar.
2. Ställ kallt till servering.

Topping

  • 200 gram halloumi, i bitar
  • 1 msk olja
  • 1 – 2 dl hackad persilja
  • 1 krm chiliflakes
  • 65 g babyspenat

1. Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna.
2. Ta ut plåten, strö över persiljan och toppa med halloumi och bladspenat. God sommarlunch!

Recept från boken Plåtmat, Norstedts.

Moussaka

Dela på facebook
Dela på Facebook

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..