Älskade rabarber

Först är de bara små röda knoppar och sedan helt plötsligt är de överallt över hela trädgården. Rabarbern, som faktiskt är en grönsak och härstammar från Asien, är en kär vän i både paj och kräm. Den innehåller ingredienser som magnesium, järn, fosfor och jod. Tanniner, glykosider, eteriska oljor, äppel- och citronsyra samt pektin som är bra för tarmarna sägs också ha hälsofrämjande effekter.
Jenny Bergvall

Jenny Bergvall

Grundare

Här kommer några nya favoritrecept för dig som har massor av rabarber över och inte vet vad du ska göra av den!

Varför stanna vid gurka och lök? Allt går att pickla – även rabarber! Det passar bra som ett fräscht inslag till sommarens grillmiddagar.

Picklad rabarber:
  • 5 dl hackad eller hyvlad rabarber.
  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 msk honung
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Koka samman lagen på låg värme och låt svalna. Häll över rabarbern och låt stå i minst 30 minuter, gärna längre. Håller länge i kylskåpet!

Att tänka på!

Rabarberns blad innehåller stora mängder oxalsyra som är giftigt och kan leda till njursvikt. Släng bladen direkt i komposten. Vissa menar att man inte ska skörda rabarber senare än den 24 juni för att undvika höga halter av oxalsyran.

Skörda din rabarber när den är liten och spröd, då är den som allra godast.

Rabarberkaka med extra götta

Med inspiration från Mia och Lina på Food Pharmarcy

Mandelkaka:
  • 200 g smält kokosolja
  • 4 ägg
  • 1 dl honung
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Rabarberkompott:
  • 7-8 rabarber
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 dl honung
Extra götta:
  • 1-2 dl sötmandel
  • 1 msk smör
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 160 °. Smält kokosoljan i en kastrull. Vispa ihop ägg och honung i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en annan. Rör försiktigt ner oljan i äggblandningen och fortsätt sedan med att tillsätta de torra ingredienserna. Rör om tills du har en jämn smet.
  2. Ta fram en springform med avtagbar botten och smörj den med kokosolja innan du mjölar med lite mandelmjöl. Kom ihåg att smörja även kanterna så att inte kakan fastnar och går sönder!
  3. Fyll formen med smet.
  4. Tvätta och skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull med kardemumma och honung. Låt sjuda under lock i cirka 10 minuter.
  5. Skeda upp rabarberkompotten på kaksmeten. Baka kakan i 40 minuter och ta ut den när den har stelnat och fått lite färg.
  6. Och vi sparar det bästa till sist.
  7. Ta fram 1-2 dl sötmandel och hacka i grova bitar. Ta fram en stekpanna och en klick smör. Bryn mandeln i smöret på medelvärme tills den fått en gyllenbrun färg.
  8. Toppa din kaka med lite extra götta innan servering.
Rabarberkräm utan socker
  1. Skala och skiva 500 g rabarber och lägg i en kastrull.
  2. Häll i 3 dl vatten och 1 dl bär av valfri sort, jag använde hallon.
  3. Smaksätt med vaniljpulver och eventuellt kardemumma.
  4. Koka upp i ca 5 minuter tills rabarbern faller isär.
  5. Om du vill, blanda i 3 msk potatismjöl med vatten och häll i krämen så den blir tjockare. Ta av från plattan och söta med 2 msk honung.
Rabarberlemonad

Ett måste på utflykten, i solstolen eller på badstranden. Dessutom riktigt bra som bas i en sommardrink om man är på det humöret. Skål!

  • 200 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • ca 12 dl vatten
  • 1 1/2 färskpressad citronjuice

1. Lägg skivad rabarber i en kastrull med socker och hälften av vattnet. Låt koka upp i 5-10 minuter, låt svalna.

2. Sila igenom en silduk och och blanda med citronjuice, resten av vattnet (kallt) och massor av is.

3. Servera i en stor kanna eller häll upp i en flaska och förvara i kylskåpet.


Håller i ca en vecka.

 

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..