Njut av härliga småkakor

Fika i syrenbersån? En fika med grannen? Fika med dina kusiner som kommer på besök? Fika med din väninna? Fika efter maten i sommarstugan? Fika med.. Under sommaren blir det väldigt mycket fika, med all rätt. Swedish fika är ett välkänt begrepp över hela världen, av förklarliga skäl. Här kommer några recept på våra favoritkakor, stoppa i frysen så är du alltid redo när det vankas fikabesök!
Femenine
Femenine
Dela på facebook
Dela på Facebook

Mjuk pepparkaka

Salty Caramel Bites

Det finns få saker i livet som passar så bra tillsammans som jordnötter och choklad. “En blandning av sött och salt”, som Lasse Berghagen hade sagt. Det här receptet är så enkelt att du inte ens behöver en ugn.

Salty Caramel Bites

Lager 1:
2 1/2 dl salta jordnötter
10 urkärnade, färska dadlar
2 msk vatten
1 krm vaniljpulver

Lager 2:
1 1/2 dl osötat jordnötssmör
10 urkärnade, färska dadlar
1/2 dl kokosolja
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Lager 3:
1/2 dl kokosolja
4 msk kakao
1 tsk honung

Gör såhär:

Lager 1: Mixa salta jordnötter, dadlar, vatten och vaniljpulver i en mixer eller matberedare. Tryck ut i en form, ställ i frysen.

Lager 2: Mixa jordnötssmör, dadlar, kokosolja, salt och vaniljpulver och tryck ut i formen ovanpå det första lagret. Ställ in i frysen.

Lager 3: Smält kokosolja och blanda med kakao och honung. Häll över formen. Låt stelna i frysen. Skär i bitar och ta fram en liten stund innan servering. Njut!

Dadlar passar perfekt som sötning i bakverk. De innehåller massor av vitaminer, kalium, kalcium, magnesium och järn.

Klassisk havrekaka

Havrekakan är ett stående inslag på svenska kakfat. Med liten arbetsinsats, få ingredienser och god smak har den gjort sig förtjänt av en hedersplats.

200 g smör
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4,5 dl havregryn
2 dl russin (går att utesluta)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175C.

2. Rör smör och socker mjukt.

3. Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda sedan ihop det med smöret. Blanda därefter i havregrynen, och sist russin.

4. Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Om du inte ätit så mycket av degen så blir det ca 14 bollar per plåt.

5. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 13 minuter. När de blivit gyllenbruna och platta är de redo för att kallna på galler.

Brownie

Italienska mandelskorpor

Drömmer du om Italien men vill inte resa i corona-tider? Ta fram det här receptet, och njut av Amalfikusten till kaffet.

Italienska mandelskorpor

2 dl sötmandel
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av en citron
2 ägg
1/2 krm bittermandelarom

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna. Låt svalna och hacka grovt.

2. Blanda hackad mandel, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och citronskal i en bunke. Tillsätt ägg och bittermandelarom. Knåda ihop till en deg.

3. Forma degen på lätt mjölat underlag till två längder, ca 4 cm breda. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.

4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Längderna är klara när de är torra i mitten.

5. Sänk ugnsvärmen till 125°C.

6. Skär längderna i ca 1 1/2 cm tjocka skivor lite på snedden. Lägg bitarna med snittytan upp på plåten. Ställ in i ugnen igen och låt torka ca 20 minuter.

7. Låt svalna på gallret.

Kolakakor med kaffe och choklad

Minns du kolakakor sedan du var barn? Den här vuxnare modellen med kaffebönor och choklad kvalar fortfarande in bland favoriterna.

Kolakakor
225 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
1 ägg

Topping
1 uppvispat ägg
100 g mörk choklad
1/2 dl kaffebönor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C. Bryn hälften av smöret det tills det blir gyllene och låt svalna.

2.Rör ihop det brynta smöret med socker och resten av smöret. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och sirap och blanda till en grynig konsistens, tillsätt ägget och låt det precis gå ihop till en jämn deg. Dela degen i 4 bitar och rulla till ca 30 cm långa rullar och lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

3. Platta till rullarna lätt och pensla med ägg. Finhacka chokladen och kaffebönorna och strö över. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter, kakorna ska vara lite sega. Ta ut och låt svalna lite, skär sedan i bitar medan degen fortfarande är mjuk.

Hallongrottor i långpanna

Dela på facebook
Dela på Facebook

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..