Halstrad carpaccio på reninnanlår med örtrostade vårprimörer, jordärtskockschips & rostad vitlöksaioli

Om jag säger dubbelfriterade jordärtskockschips vad säger du då? Exakt – ingenting, för du har munnen full!

Det finns inget bättre sätt att fira lördag än att laga just sådana med rostad vitlöksaioli, tillsammans med örtrostad primörer och halstrad carpaccio på reninnanlår.

Till det dricker du ett Dark Horse Zinfandel från 2018, med toner av blåbär, björnbär, vanilj och mynta.
Pontus Karén

Pontus Karén

Kock & Matkreatör

17 steg att laga

14 ingredienser

>60min

Ingredienser:

Du behöver:

  • 600 g reninnanlår
  • 100 g smör
  • Torkad timjan
  • Persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • Salt & peppar
  • Ca 100 g morot
  • Ca 100 g palsternacka
  • 1 knippe grön vårsparris
  • 1 kruka dill
  • 2 vitlökar
  • Ca 200 g färsk jordärtskocka
  • Ca 4 dl matolja till fritering
  • 3 msk majonäs

Reninnanlår

Putsa reninnanlåret från eventuella senor. Dela i fyra stycken långa strimlor. Skär på längden. Krydda med salt, peppar och en tesked torkad timjan.

Bryn köttet i en varm stekpanna med smör och lite matolja.

Låt köttet svalna. Rulla in hårt i plastfolie från ena kortsidan.

Frys köttet i ca 30 minuter.

1

Örtrostade vårprimörer

Skala och tärna morot och palsternacka. Skär av roten på sparrisen och dela på hälften.

Låt grönsakerna koka upp i saltat vatten i en minut. Kyl sedan ner i kallt vatten.

Fräs sedan i stekpanna. Använd rikligt med smör. Krydda med dill, timjan, salt, peppar och persilja.

2

Vitlöksaioli

Krossa vitlökarna och rosta i en stekpanna till en lätt gyllenbrun färg. 

Använd stavmixer för att blanda vitlöken med majonäs. Smaka av med salt, peppar och chili. 

3

Jordärtskockschips

Värm upp matolja i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader.

Använd en potatisskalare och skiva jordärtskockor i tunna skivor. 

Blanda 3 dl vatten och 3 tsk salt. Vispa tills allt salt löst upp sig. 

Häll lagen över jordärtskockorna och låt stå i ca 10 minuter.

Häll av saltlagen och torka av skivorna med hushållspapper. 

Fritera i den heta oljan. För bäst resultat – dubbelfritera! Alltså fritera i två minuter, ta upp och låt svalna, och fritera igen. 

Lägg på hushållspapper och låt rinna av. 

Ta fram din vassaste kniv och skär köttet i tunna skivor vid servering. 

4

Vintips!

Dark Horse Zinfandel 2018 – Ett klassiskt zinfandel vin med mellan sträva toner av blåbär, björnbär, vanilj & mynta.

Pris 99:- Finns på de flesta systembolag.

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..