Sommarbrunch

För sent för frukost men för tidigt för lunch? Duka upp för en riktig sommarbrunch!
Femenine
Femenine
Dela på facebook
Dela på Facebook

Lemonad med mynta

Grötbröd

Att baka surdegsbröd kan kännas övermäktigt ibland. Håll till godo med det här grötbrödet som är lika gott som enkelt! Dessutom räcker det till ett helt kompani så det passar bra till dig som har hungriga tonåringar i huset eller vänner på besök.

  • 4 dl havregryn
  • 8 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 50 gr rumsvarmt smör
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • Ca 9-11 dl vetemjöl

Gör så här

1. Häll i 6 dl mjölk och havregryn i en kastrull. Koka upp till en gröt och ta av den från plattan.
Häll sedan i resten av mjölken, kall. Låt det svalna till ca 37 grader.

2. Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.

3. Häll över lite av havregrynsgröten i degbunken tills jästen blir upplöst. Fortsätt med resten av ingredienserna. Ta lite mjöl i taget och låt bakmaskinen jobba några minuter (eller knåda för hand)

4. Under den här tiden skapas glutentrådarna, så degen ska vara lite kladdig men smidig.
Låt jäsa i ca 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en djup långpanna.
Platta ut degen jämnt.

6. Dela degen i 20 bitar med antingen degskrapa eller pizzaslicer. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30 minuter till. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. När ytan har en gyllene färg är det färdigt. Skär upp och servera!

Avokado och äggröra

Avokado och ägg tillsammans, är inte det lite som att svära i kyrkan tänker du? Nej, inte alls. En matigare röra att lägga på grötbrödet, passar perfekt för lata sommardagar när ingen har någon lust att laga mat.

  • 1 avokado

  • 1 hårdkokt ägg
  • 0,5 tomat
  • 1 msk finhackad färsk mynta
  • Salt & peppar


Gör så här
1. Koka ägget och låt svalna. Gröp ur en avokado och lägg i en skål.

2. Skär en halv tomat (eller en hel om du vill) i mindre bitar, finhacka färsk mynta, skala och hacka ägget i mindre bitar och mosa försiktigt ihop allt med en gaffel.

3. Smaka av med salt och peppar.

Bovetevåfflor

Fröknäcke

Amerikanska pannkakor

Och slutligen: ingen brunch utan amerikanska pannkakor.

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • Smör till stekning

Gör så här
1. Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en bunke.

2. Tillsätt hälften av mjölken, smält smör och ägg. Blanda samman till en tjock, klumpfri smet.

3. Vispa ner resten av mjölken och blanda till en jämn smet. Stek pannkakorna i smör på medelvärme på båda sidor tills de fått en fin, svagt gyllenbrun färg.

Dela på facebook
Dela på Facebook

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..