Internetsäkra dina barn

Internet – där vi ständigt befinner oss – kommer med många fördelar. Det ger oss alldeles unika möjligheter till utbildning, nöje och jobb. Aldrig förr har det varit så enkelt att knyta kontakter världen över, oavsett om det gäller en ny tjänst eller en tinderdejt. Men riskerna är många och stora, framför allt för dig som är liten och saknar analys och konsekvenstänk. Barns utsatthet på Internet är ett gigantiskt samhällsproblem som få är riktigt införstådda i.
Femenine
Femenine

En ungefärlig beräkning är att det laddas upp 20.000 bilder på barn med pornografiskt innehåll i veckan. Det är en industri som beräknas vara värd 170 miljoner kronor. Övergreppen sker överallt hela tiden – i chattar, spel och direktmeddelanden. Hur mycket har man rätt att lägga sig i sina barns sociala liv på nätet? Och hur gör man om ens barn blivit utsatt?

Maria Dufva, kriminolog och författare, berättar vad du som förälder kan göra för att säkra ditt barns digitala närvaro.

Hur mycket har man rätt att lägga sig i sina barns sociala liv på nätet?

– Det beror på barnets ålder samt om du som vuxen känner oro. Barn har med stigande ålder rätt till integritet, samtidigt som du som vårdnadshavare har ansvaret för barnets hälsa och säkerhet. Det gäller även på nätet. Internet är inte till för barn och sociala medier och spel är alldeles för ofta brottsplatser.

Hur kan man förebygga att ens barn blir utsatt?

– Med kunskap. Skaffa den tillsammans och hitta anledningar att prata
om allt som händer på nätet! Läs artiklar, följ bra konton, läs böcker
och resonera brottsförebyggande tillsammans. Se till att barnet vet att
du är en vuxen som både vill och kan hjälpa om något händer. Att vårda
relationen så ditt barn vågar berätta är kanske det allra viktigaste

Har man tillräckligt med analys och konsekvenstänk som barn för att kunna förstå farorna och riskerna på Internet?

– Nej, inte alla, men det gäller även vuxna. Aningslösheten hos vuxna gör att barn blir utsatta helt i onödan.

Hur skulle du vilja se att skolan jobbade kring detta?

– Många skolor arbetar redan otroligt bra med de här frågorna, men det måste ske i samsyn och samklang med hemmen. Det är där de ofta blir svårt.

Tror du att föräldrar är insatta och förstår riskerna med sina barns närvaro på nätet?

– Nej, inte alla. Men kunskapen ökar och det är på tiden. Riskerna är olika för olika barn, och alla blir inte utsatta för sexualbrott på nätet. Men alla behöver fundera på sin hälsa på nätet: vad barnet tittar på, vem barnet hänger med, den digitala hälsan, den fysiska hälsan – riskerna är många och olika för olika barn. Det är den vuxnas ansvar att barnet har ett bra liv såväl på nätet som i det fysiska livet.

Om du fick ändra någonting kring barn och Internet – vad skulle du göra då?

– Jag skulle skapa ett särskilt internet för små barn, för lågstadiebarn, för mellanstadiebarn, för högstadiebarn. Allt som finns på det öppna Internet vi har idag i Svierge är inte skapat för barn. Ändå lever barn där.

Vad kan jag som förälder göra för att säkra mitt barns närvaro på nätet?

– Öka din egen kunskap! Prata, prata och prata. Visa intresse och spela spelen ditt barn spelar, använd de sociala medier som barnet använder så du får ett hum om vad som händer där och hur de funkar. Var lika delaktig som du är i barnets andra fritidsintressen!

Mitt barn har blivit utsatt för sexuellt övergrepp på nätet och skickat lättklädda bilder. Hur bemöter man det som förälder?

– Genom att finnas där och lyssna till barnets tankar. Som vuxen är det lätt att bli galen och agera i affekt. Barn vill främst att utsattheten ska upphöra. Vuxna ska polisanmäla så att polisen får chans att göra utredningsarbetet vilket helst ska leda till att förövaren döms. Det som har hänt har hänt och det viktigaste är att vårda barn och relation och öka kunskapen så att det aldrig händer igen.

Hur öppnar man upp för dialog kring internet, faror och riskerna som finns utan att skrämmas?

– Om det är svårt att prata, läs böcker, artiklar och vad viktiga konton postar på Instagram. Låt barnet vara expert på sitt liv på nätet, och addera ditt vuxenperspektiv med fakta vad gäller hälsa och risk för utsatthet.

Checklista för barnsäker surf

På sommaren ökar inte bara sol och bad-timmarna, utan i många familjer även skärmtiden. Här kommer en checklista för dig som förälder och några saker att tänka på för att ditt barn ska vara tryggt på nätet.

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..