Växthus att inspireras av sommaren 2021

Att ha en inglasning eller ett växthus kan förlänga sommaren, och vem vill inte göra det? Att sitta ute från april till september, under mysiga plädar, med brinnande stearinljus med något gott att äta eller dricka är verkligen vardagslyx. I det här numret av Femenine har vi sammanställt en guide till dig som drömmer om växthus.
Jenny Bergvall

Jenny Bergvall

Grundare

Först och främst – vad behöver du?

Innan du ens börjar googla, tänk på vad du har för behov. Vad vill du med ditt växthus? Är det en yta att umgås på, eller är meningen att få plats med så mycket grödor som möjligt? Vilka växter har du tänkt dig, höga eller låga, klättrande eller odlingsbäddar? Möjligheterna är oändliga, men tänk dig noga för – är syftet ett socialt orangeri eller mer trädgårdsyta?

Att tänka på!

Sedan 2014 gäller nya regler för vad du får bygga utan bygglov. På din egen tomt får du uppföra en eller flera fristående byggnader med totalyta på upp till 15 kvadratmeter och 3 meter till nock.

Här kan du läsa vad som gäller för attefallshus

I ett orangeri kan du både förlänga din odlingssäsong och bygga härliga miljöer att umgås i.

Växthus Qube
Kom ihåg att ditt bygge måste anmälas till kommunen, även om du inte behöver bygglov.

Alla kommuner får göra undantag från generella bygglovsregler, så ett tips är att ringa till ditt kommunkontor och dubbelkolla vad som gäller innan du drar igång.

Kolla igenom den här snabba checklistan innan du börjar bygga växthus:

  • Tänk på att växthuset ska ge ett harmoniskt intryck bredvid boningshuset.
  • Placering – hur ska du placera ditt växthus för att kunna nyttja det bäst? Om du inte har några träd i närheten, tänk på att investera i en skuggväv eller någon annan lösning för att undvika överhettning.

  • Ta in flera olika offerter och jämför! Tänk på att billigare alternativ ofta är av sämre kvalitét – ofta är konstruktionen sämre och glaset tunnare. Läs igenom specifikationen ordentligt.

  • Storleken har betydelse! Desto mindre växthus, desto torrare luft och det innebär större risk för skadeangrepp på din odling. Om du har möjlighet, så välj ett större växthus.

  • Även om det kan vara lockande att köpa växthus på Internet så är det fördelaktigt att köpa det i butik, för att kunna ställa eventuella frågor kring montering eller dylikt direkt till personalen.

Annonsblockerare upptäckt!

Pausa gärna adblock när du läser Femenine, vi är annonsfinansierade och vill gärna kunna göra nya spännande nummer för er att läsa.

Refresh

Loading..